ΧΗΜΙΚΟ ΠΙΛΙΝΓΚ

You are here:

Το χημικό πίλινγκ (chemical peeling) είναι η διαδικασία αφαίρεσης της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος που έχει καταστραφεί, χρησιμοποιώντας ένα χημικό διάλυμα.

ΧΗΜΙΚΟ ΠΙΛΙΝΓΚ

Η διαδικασία αυτή έχει ως σκοπό να παράξει το δέρμα καινούρια επιδερμίδα, καλύτερης υφής. Ταυτόχρονα, υπάρχει διέγερση του δέρματος για να παραχθεί περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. 

Το χημικό πίλινγκ προσώπου βοηθά τα άτομα που έχουν κηλίδες, ρυτίδες, ουλές, σημάδια ακμής, πανάδες, ακμή, δυσχρωμίες (χρωματική ονομοιγένεια).

Μπορεί όμως το πίλινγκ να γίνει όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα όπως για παράδειγμα στο ντεκολτέ, στα μπράτσα, στους μηρούς και στην κοιλιά αν υπάρχουν ραγάδες και σε χέρια αν υπάρχουν κηλίδες και δυχρωμίες.

Ο στόχος του χημικού πίλινγκ είναι να απομακρυνθούν ουλές ή σημεία της γήρανσης (ρυτίδες, πανάδες) καθώς επίσης να ανανεωθεί η επιδερμίδα. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος αφαιρώντας τις κατεστραμμένες, εξωτερικές στοιβάδες.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα: επιφανειακός τύπος, μέτριος και βαθύς.

Οι αισθητικοί συνήθως στις θεραπείες χρησημοποιουμε επιφανειακά ή μέτρια πίλινγκ. Τα χημικά πιλινγκ γίνονται σε περισσότερες από μία συνεδρίες (οπότε ο ερεθισμός περιορίζεται), με αποτέλεσμα σχεδόν με ένα βαθύ πίλινγκ.

Μετά από ένα χημικό πίλινγκ, συνήθως παρουσιάζεται κάποια προσωρινή απολέπιση, ερυθρότητακαι ξηρότητα του δέρματος. Όμως, αυτά θα υποχωρήσουν καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία. Στα ήπια πίλινγκ η προσωρινή ερυθρότητα, απολέπιση και ξηρότητα δεν θα σας εμποδίσουν να εργαστείτε ή να ασχοληθείτε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Η επούλωση διαρκεί μία έως επτά ημέρες. Το δέρμα θα είναι κόκκινο για τισ πρώτες ώρες (και πάλι αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος και την αντοχή του), ενώ όταν υποχωρήσει η ερυθρότητα μπορεί να υπάρξει ξεφλούδισμα για 1-2 ημέρες. Το δέρμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αυτές τις μέρες, πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά ενυδατική και αναπλαστική κρέμα και είναι απαραίτητη η αφαρμογή αντηλιακού καθημερινά και με την απαραίτητα ανανέωση του μέσα στην ημερα. Επειδή, το επιφανειακό peeling είναι πολύ ήπιο, συνήθως την ίδια ή έστω την επομένη μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί make up.

Mπορεί να χρειασθούν 3-5 εφαρμογές έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συνεδρίες συνήθως απέχουν 2 εβδομάδες η μία από την άλλη. Ωστόσο αν το δέρμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, η επιδερμίδα μπορεί να δείξει ανανεωμένη και με την πρώτη εφαρμογή.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του δέρματος θα φανούν τα αποτελέσματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει από 1 έως 14 ημέρες, ανάλογα με το είδος του peeling  που έκανε.

Ωστόσο για να γίνει εμφανής η ανανέωση της επιδερμίδας με την επιφανειακή χημική απολέπιση μπορεί να χρειασθούν 3-5 συνεδρίες.

Το χημικό πίλινγκ είναι μια επεμβατική τεχνική και εφαρμόζεται μόνο τους χειμερινούς μήνες, είναι κατάλληλο για τραχιά δέρματα, με βαθιές ρυτίδες, έντονες κηλίδες, ουλές και σημάδια.

*Αντενδίκνυται σε άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα με αλλεργικές αντιδράσεις.