ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MICRONEEDLING)

You are here:

ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ Micro-needling

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία συνιστά μια από τις πιο ακίνδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές της σύγχρονης Αισθητικής Ιατρικής. Η ιατρική τεχνική της μεσοθεραπείας εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1952 από τον γιατρό M. Pistor στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα μη επεμβατικό είδος θεραπείας, που στοχεύει στην ανάπλαση των κυττάρων και επιδιώκει ένα φυσικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Εκτός από την ανανέωση των κυττάρων, επιχειρεί να καταπολεμήσει τις ρυτίδες και λειτουργεί ως παράγοντας πρόληψης της αντιγήρανσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της είναι φανερά και σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Είδη μεσοθεραπείας

Ουσιαστικά η μεσοθεραπεία εμφανίζεται σε δύο μορφές: την ενέσιμη και τη μη ενέσιμη μορφή.

Η πρώτη πραγματοποιείται με πολλαπλές ενέσεις, δηλαδή μικροενέσεις στο μεσόδερμα, το οποίο βρίσκεται στη μεσαία στιβάδα του δέρματος (χόριο). Οι μικροενέσεις αυτές περιέχουν ένα μείγμα φαρμακευτικών ουσιών, όπως μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα, οργανικό πυρίτιο, υαλουρονικό οξύ και συστατικά σύσφιξης.

Το δεύτερο είδος μεσοθεραπείας, δηλαδή η μη ενέσιμη μέθοδος γίνεται με τη χρήση ρόλερ ή micro-needling.

Στην πρώτη περίπτωση, το ειδικό μείγμα ουσιών εισέρχεται στο δέρμα μέσω των καναλιών που δημιουργεί το ρόλερ (μικρός κύλινδρος με λεπτές ακίδες). Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή, δηλαδή μια κεφαλή 12 μικροσκοπικών βελόνων (πιστόλι).

Επιπλέον, η μεσοθεραπεία χωρίζεται σε ετερόλογη και αυτόλογη. Η πρώτη είναι αυτή που σχετίζεται με την έγχυση μείγματος σκευασμάτων στο εσωτερικό του δέρματος. Από την άλλη, η αυτόλογη θεραπεία αξιοποιεί το πλάσμα του αίματος, χρησιμοποιώντας το αντί για το κοκτέιλ ουσιών.

Χάρη στο αίμα του ενδιαφερόμενου και στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, οδηγούμαστε στην παραγωγή κολλαγόνου και την κυτταρική αναγέννηση.

Σε όλα αυτά τα αισθητικά προβλήματα η μεσοθεραπεία έχει εκπληκρικά αποτελέσματα. Μετά από μια σειρά θεραπειών θα παρατηρείσετε μείωση του προβλήματος και τα αποτέλεσματα θα διαρκέσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πλεονεκτήματα του micro-needling

Η τεχνική του micro-needling διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μεθόδων μεσοθεραπείας.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του microneedling σε σχέση με την ενέσιμη μορφή μεσοθεραπείας, είναι η πρόκληση μεγαλύτερου τραυματισμού της επιδερμίδας. Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τη «βλάβη» που υφίσταται και έτσι, παράγει φυσικά κολλαγόνο και ελαστίνη που οδηγούν στην ανάπλαση των επιθυμητών περιοχών. Συνεπώς, στόχος είναι η επιτάχυνση της κολλαγονογένεσης.

Συγκριτικά με τη χρήση του ρόλερ, το micro-needling υπερέχει, αφού το ρόλερ προκαλεί μεγαλύτερο τραυματισμό στην επιφάνεια του δέρματος.

Σκοπός του micro-needling δεν είναι η διάνοιξη περιοχών επιδερμικά, αλλά η διάνοιξη διόδου σε βάθος, ώστε να διεισδύσει εκεί το μείγμα των ευεργετικών ουσιών. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει μειωμένη αίσθηση του πόνου, αλλά και της ερυθρότητας του δέρματος.

Μεσοθεραπεία και Περιοχές εφαρμογής

Η επαναστατική ιατρική πράξη της micro-needling μεσοθεραπείας εφαρμόζεται σε ποικίλες περιοχές όπως:

 • πρόσωπο
 • λαιμό
 • ντεκολτέ
 • τριχωτό της κεφαλής
 • σώμα (χέρια, μηροί, γλουτοί, κοιλιακή χώρα).

Αποτελέσματα της μεσοθεραπείας

Η παγκοσμίου εμβέλειας τεχνική της μεσοθεραπείας δίνει λύση σε μια πληθώρα αισθητικών προβλημάτων. Χάρη σε αυτήν είναι δυνατόν να επέλθουν τα εξής επιθυμητά αποτελέσματα:

 • αντιμετώπιση & πρόληψη εμφάνισης ρυτίδων
 • βελτίωση μαύρων κύκλων & ρυτίδων ματιών
 • ενυδάτωση δέρματος
 • αντιμετώπιση & πρόληψη ηλικιακής γήρανσης δέρματος & φωτογήρανσης
 • καταπολέμηση κυτταρίτιδας
 • μείωση τοπικού πάχους
 • σύσφιξη δέρματος
 • καταπολέμηση τριχόπτωσης – αλωπεκίας
 • αντιμετώπιση ραβδώσεων (ραγάδων)
 • ανανέωση της πυκνότητας & φωτεινότητας του δέρματος.

μεσοθεραπεια microneedling
μεσοθεραπεια microneedling

Εμφάνιση & διάρκεια αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα της μεθόδου micro-needling είναι συνήθως ορατά μετά τη δεύτερη ή τρίτη συνεδρία.

Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του αισθητικού προβλήματος, αλλά και από τη δική μας συμβολή. Η διάρκεια του αποτελέσματος σχετίζεται με την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Παρόλα αυτά, η επανάληψη των συνεδριών είναι απαραίτητη για τη συντήρηση της επιθυμητής υφής και όψης της επιδερμίδας.

Όσον αφορά τη μεσοθεραπεία προσώπου, αυτή μπορεί ιδανικά να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες, προς ενίσχυση του αποτελέσματος

Παρενέργειες & πόνος

Η εφαρμογή της micro-needling μεσοθεραπείας πραγματοποιείται δίχως παρενέργειες, με το άτομο να επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι οι βελόνες του πιστολιού μεσοθεραπείας είναι ειδικά σχεδιασμένες και εξαιρετικά λεπτές, ώστε η εφαρμογή να είναι ακριβής και σχεδόν ανώδυνη.
Το αίσθημα του «τσιμπήματος» ή «γδαρσίματος» είναι απολύτως φυσιολογικό λόγω της τεχνικής, αλλά είναι δυνατό να μετριαστεί με την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας.

Κατά αυτό τον τρόπο, μειώνεται αισθητά ο πόνος, ο οποίος εξαρτάται και από το βάθος της έγχυσης των ουσιών. Πιθανές παρενέργειες είναι ο κνησμός, το ερύθημα και το οίδημα, αλλά υποχωρούν σε διάστημα 1-5 ωρών. Μάλιστα η διάρκεια των 5 ωρών ισχύει μόνο για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες.

Ειδικά στην περιοχή του προσώπου, οι παρενέργειες μπορούν να μετριαστούν με τη χρήση μασκών, αναπλαστικής κρέμας ή την τοποθέτηση προϊόντος make up.

Διάρκεια & επανάληψη συνεδριών

Αρχικά, κάθε τεχνική μεσοθεραπείας, ενέσιμη ή μη, πραγματοποιείται μόνο τους χειμερινούς μήνες, Οκτώβριο με Μάρτιο.

Κάθε συνεδρία διαρκεί 20-40 λεπτά για το πρόσωπο, ενώ για κάθε περιοχή του σώματος χρειάζονται 10-20 λεπτά.

Ακόμη, για το πρόσωπο προτείνονται 4-6 συνεδρίες, με συχνότητα μιας συνεδρίας ανά 15 ημέρες.

Στο σώμα απαιτούνται 8-12 συνεδρίες, με συχνότητα μιας συνεδρίας ανά βδομάδα. Στη συνέχεια, προχωράμε στη φάση της συντήρησης του αποτελέσματος με μία συνεδρία ανά 1-1,5 μήνα κατά τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι, η θεραπεία συνεχίζεται με μη επεμβατικές μεθόδους.

Τόσο το μέγεθος, όσο και το εύρος του αισθητικού προβλήματος καθορίζουν τον αριθμό και τη διάρκεια των συνεδριών. Η συχνότητα της εφαρμογής των μεσοθεραπειών εξαρτάται από την ανταπόκριση της επιδερμίδας και το μείγμα των ουσιών που χρησιμοποιείται.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η γυμναστική και οι διατροφικές μας συνήθειες στην αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων.

Συμπέρασμα

Η μέθοδος της μεσοθεραπείας αποτελεί πρωτοφανή καινοτομία στον τομέα της αισθητικής. Η ποικιλία των τεχνικών μέσω των οποίων εφαρμόζεται, αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής της σε ποικίλες περιοχές, την καθιστούν νούμερο ένα επιλογή για αισθητικού τύπου ζητήματα.

Η μείωση των λιποκυττάρων και της κυτταρίτιδας, η ανάπλαση και σύσφιξη της επιδερμίδας, η κολλαγονογένεση και η ανάκτηση της ελαστίνης ταυτίζονται με μερικά από τα οφέλη της μεσοθεραπείας και συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση, έως και εξάλειψη, πολλών αισθητικών προβλημάτων.

Ωστόσο, η καλύτερη δυνατή επιλογή μεσοθεραπείας ταυτίζεται αναμφίβολα με τη μέθοδο micro-needling.

Χάρη στις ειδικά διαμορφωμένες και ιδιαιτέρως λεπτές βελόνες της, ο συνδυασμός των κατάλληλων ουσιών εισχωρεί σε βάθος του δέρματος επιφέροντας θαυμαστά και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Έτσι, μπορούμε να επιτύχουμε αναίμακτα, ανώδυνα και πάνω από όλα, τάχιστα τον στόχο μας, δηλαδή την αισθητική εξέλιξη του εαυτού μας.

Μάθετε περισσότερα