Πόσο συχνά πρέπει να φοράω μάσκα ομορφιάς;
Είναι καλό να κάνω multimasking;
Μπορώ να βάζω όλες τις μάσκες overnight;
Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απασχολούν όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με το δέρμα τους και κυρίως με το πρόσωπό τους. Η διαδικασία του beauté στο σπίτι μοιάζει ιδανική ειδικά σε περιόδους καραντίνας, όμως αρκετές φορές υποπίπτουμε άθελά μας σε λάθη.
Αρχικά ας αναφερθούμε γενικά στα διαφορετικά είδη μασκών:
- Καθαριστικές χωρίς άργιλο
- Καθαριστικές με άργιλο
- Ενυδατικές
- Θρέψης
- Αποτοξίνωσης
- Λάμψης
- Καταπραϋντικές
- Αντιγήρανσης
- Αντιρυτιδικές
- Συσφικτικές
- Κερατολυτικές (με οξέα φρούτων ή ήπια ποσόστωση σε κάποιο χημικόπίλινγκ).Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει διαφοροποίηση των μασκών ανάλογα με την υφή τους. Για παράδειγμα, οι κρεμομάσκες απορροφώνται και δε στεγνώνουν. Αντιθέτως, οι μάσκες εκμαγείο είναι οι κλασικές μάσκες που στεγνώνουν εντελώς κα πρέπει να τις ξεπλύνεις καλά για να καθαρίσεις το δέρμα σου.Γνωστές είναι επίσης οι peel off, που μπορεί να τις βρεις έτοιμες και να τις εφαρμόσεις ή να τις προμηθευτείς σε μορφή σκόνης και να τις φτιάξεις μόνη σου. Όταν στεγνώσουν, αφαιρούνται σαν ένα πλαστικό φύλλο. Η νέα τάση στον κόσμο των μασκών ομορφιάς είναι τα sheets, δηλαδή φύλλα εμποτισμένα με ορό διαφόρων ιδιοτήτων, ειδικά φτιαγμένες για να καλύπτουν κάθε χιλιοστό της επιδερμίδας.
Ποια είναι όμως τα κυριότερα λάθη που κάνουμε στην προσπάθειά μας να περιποιηθούμε το δέρμα μας;
1. Υπερβολική χρήση μασκών
Μην το παρακάνεις. Καλό είναι να εφαρμόζεις 1-2 μάσκες ανά βδομάδα. Βέβαια αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο δέρματός σου και τη μάσκα που θα χρησιμοποιήσεις. Η συμβουλή μου ως αισθητικός είναι η εφαρμογή μίας μόνο μάσκας την εβδομάδα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματος σου ανάλογα την περίοδο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ενυδατική ή καθαριστική μάσκα. Αν χρειάζεσαι και τα δύο, κάνε multimasking και δε θα χάσεις!
2. Απευθείας εφαρμογή μάσκας
Έλα, πες την αλήθεια. Θέλεις τόσο πολύ να χρησιμοποιήσεις τη νέα μάσκα που πήρες, με αποτέλεσμα να μην ακολουθείς τα βήματα που πρέπει! Αρχικά, καθαρίζουμε σχολαστικά το δέρμα μας με το κατάλληλο καθαριστικό και έπειτα, κάνουμε απολέπιση με κάποιο peeling με κόκκους ή ενζυμικό, ώστε να φύγουν τα νεκρά κύτταρα. Χωρίς τη συγκεκριμένη διαδικασία, η μάσκα δεν θα ενεργήσει καθόλου ή μπορεί να έχει σοβαρότερες συνέπειες. Τα βλαβερά μικρόβια και οι μικροοργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι στην επιδερμίδα, πιθανώς να εισχωρήσουν προς τα βαθύτερα στρώματα και να καταλήξουν στην εμφάνιση αλλεργιών ή σπυριών, ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τις οποίες σίγουρα δεν ευθύνεται η μάσκα.
3. Εφαρμογή μάσκας με τα χέρια
Ξέρω, είναι πιο εύκολο να την απλώσεις με τα χέρια. Προκειμένου όμως να αποφύγεις τυχόν επιμολύνσεις, προτίμησε να την εφαρμόσεις με τη χρήση ενός γλωσσοπίεστρου (ξυλάκι μιας χρήσης) ή με ειδικό πινέλο μάσκας που πλένεται επί τόπου, απολυμαίνεται με οινόπνευμα και αποθηκεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο στη σκόνη.
4.Υπέρβαση του χρόνου εφαρμογής
Αφήνεις τη μάσκα πάρα πολλή ώρα, περισσότερο από όσο χρειάζεται. Είναι φρόνιμο να διαβάζεις πάντοτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Δεν είναι ανάγκη να ξεφεύγεις σε χρόνο, αφού η κάθε μάσκα λειτουργεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος εφαρμογής των μασκών κυμαίνεται μεταξύ 10-25 λεπτών και φυσικά εξαρτάται από την εκάστοτε μάσκα. Μην ξεχνάς! Η κατάλληλη ώρα είναι αυτή που γράφει ο κατασκευαστής της μάσκας. Ακολούθησέ την!
5. Απουσία ενυδατικής μετά τη μάσκα
Μέγιστο λάθος! Μην αμελείς να εφαρμόζεις πάντα την ενυδατική σου, η οποία έχει επιλεχθεί με βάση τις ανάγκες του δικού σου τύπου δέρματος. Χωρίς άμεση ενυδάτωση προσώπου μετά την αφαίρεση της μάσκας, δεν θα δεις ουσιαστικό αποτέλεσμα, ακόμα και αν η μάσκα που χρησιμοποίησες ήταν η πλέον ενυδατική. Το δέρμα θα αφυδατωθεί ούτως ή άλλως, αν ξεχάσεις την κρέμα σου.
6. Ασυνέπεια στην εφαρμογή μάσκας
Βάζεις μάσκα όποτε το θυμάσαι; Αδίκως περιμένεις να αλλάξει κάτι στην επιδερμίδα του προσώπου σου, διότι θαύματα δεν γίνονται! Αν θέλεις πραγματικά ένα όμορφο και περιποιημένο δέρμα, πρέπει να χρησιμοποιείς μάσκες συστηματικά και όχι μία φορά το τρίμηνο.
7. Κακές συνήθειες
Έχεις την τάση να βάζεις τη μάσκα και ταυτόχρονα να μαγειρεύεις; Νομίζεις πως είναι καλύτερα να εφαρμόσεις τη μάσκα και μετά να κάνεις μπάνιο, ώστε αυτή να ξεπλυθεί ευκολότερα; Ήρθε η ώρα να μάθεις πως κάνεις λάθος. Αποφεύγεις υδρατμούς, υγρασία και σκόνες. Αφήνεις τη μάσκα να δράσει και να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σε όσο καθαρότερη ατμόσφαιρα γίνεται. Εφαρμόζεις τη μάσκα σου μετά το μπάνιο, όταν δηλαδή οι πόροι είναι πλέον ανοιχτοί. Ιδανικά, προτίμησε να ασχοληθείς με την εφαρμογή μασκών τις βραδινές ώρες, πριν πας για ύπνο.
8. Λανθασμένες περιοχές εφαρμογής
Προσοχή! Δεν εφαρμόζεις τις μάσκες κατά βούληση. Ακολουθείς πιστά τις οδηγίες χρήσεως και χρησιμοποιείς την κάθε μάσκα στην περιοχή που συστήνεται. Αν για παράδειγμα η μάσκα προορίζεται για το πρόσωπο, τότε δεν την απλώνεις και στα μάτια, τα χείλη ή τον λαιμό. Προτιμάται να επιλέγεις μάσκες που είναι ειδικές για κάθε μία περιοχή. Αν μια μάσκα ενδείκνυται για περισσότερα από ένα σημεία, τότε ναι, μπορείς να την εφαρμόσεις.
9. Overnight μάσκες
Δεν είναι όλες οι μάσκες ιδανικές για χρήση overnight. Ως αισθητικός η συμβουλή μου είναι να εφαρμόζεις τη μάσκα overnight, μόνο όταν το συστήνει ο κατασκευαστής. Υπάρχουν μάσκες που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα, όπως οι μάσκες sheets. Επίλεξε αυτές που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και ενυδατικά στοιχεία. Επίσης, οι κρεμομάσκες είναι μια καλή επιλογή, αφού απορροφώνται εύκολα και είναι πολύ ενυδατικές και θρεπτικές για το δέρμα.
10. Αυτοσχέδιες μάσκες
Αν είσαι τύπος που πειραματίζεται, θα πρέπει να συγκρατηθείς λίγο όσον αφορά τις αυτοσχέδιες σπιτικές συνταγές για μάσκες. Θα ήταν προτιμότερο να μην δοκιμάζεις αυτοβούλως ένα σωρό υλικά πάνω στο δέρμα σου, γιατί μπορεί να σου προκαλέσουν ερεθισμό και να ζητάς τη γνώμη ενός ειδικού.